Ads Top

Main Ad

‘Masyarakat Dah Alpa & Leka’ – Kluster Aktif Meningkat, Dr Noor Hisham Luah Kebimbangan

Angka jangkitan positif Covid-19 yang menunjukkan peningkatan sehingga dua digit menimbulkan kebimbangan orang ramai. Malah, kemunculan kluster baharu dalam tempoh 10 hari kebelakangan ini turut menjadi perhatian.

Artikel berkaitan : Kes Positif Kembali 2 Angka, Kluster Baru Timbulkan Kebimbangan Ramai Pihak

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah kemunculan 9 kluster penularan tempatan menunjukkan masyarakat sebenarnya sudah mula leka.

19 kluster aktif

PERKEMBANGAN SEMASA COVID-19 MEMBIMBANGKAN

1. Situasi COVID-19 kebelakangan ini didapati membimbangkan kerana jumlah kes harian yang dilaporkan didapati terus meningkat, terutamanya kes penularan di dalam negara. Sebelum ini, jumlah kes aktif telah menurun kepada 63 kes, iaitu pada 9 Julai 2020. Namun ia mula meningkat dan jumlah kes aktif kembali melebihi 100 kes pada 19 Julai 2020 dan kini ianya mencecah 130 kes.

2. Sehingga 21 Julai 2020, jumlah kluster yang aktif adalah 19 kluster, di mana terdapat 13 kluster baharu yang diumumkan dalam tempoh 10 hari kebelakangan ini. Tiga (3) daripada 13 kluster ini adalah berkaitan dengan penularan tempatan kes COVID-19 daripada kes import iaitu Kluster PUI Novgorod, PUI Shirala dan PUI Pitakwa. Kluster Jupiter tidak mengakibatkan penularan tempatan memandangkan ianya melibatkan kluster terpencil (isolated) di dalam sebuah kapal yang sedang berlabuh.

Masyarakat dah leka

3. Oleh itu, KKM menyambut baik keputusan Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Mengenai Pelaksanaan PKP yang telah diumumkan oleh YB Menteri Kanan (Keselamatan) sebentar tadi, iaitu mewajibkan prosedur Kuarantin Wajib 14 hari kepada mana-mana warga asing atau rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara di Stesen Kuarantin yang ditetapkan oleh Kerajaan, berkuatkuasa 24 Julai 2020. Ini diharap dapat mengelakkan daripada berlaku lagi kluster seperti ini.

4. Namun begitu, harus diingat bahawa terdapat juga 9 kluster lain yang merupakan penularan berkaitan kes tempatan di dalam negara, dan tidak berkaitan dengan kes import. Ini menunjukkan masyarakat sememangnya telah mulai alpa dan leka, lalu mula tidak mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan.

Sumber: Noor Hisham Abdullah
Powered by Blogger.