Ads Top

Main Ad

Jadi Perhatian Lagi, Netizen Persoal Bentuk Rantai Dipakai Sajat

Sajat atau nama sebenar Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman, 36 sekali lagi membuat netizen terkejut apabila dirinya memuatnaik video di Instagramnya  dengan memakai rantai seakan-akan bentuk salib.

BACA: Cetus Kemarahan Netizen, Sajat ‘Buat Hal’ Menari Gelek Di Bulan Puasa.

Advertisement

Tular sebelum ini usahawan kosmetik, Sajat telah mencetus kemarahan netizen apabila setelah sekian lama menyepi, dia memuatnaik video sedang menari gelek ketika Ramadan dan netizen mengatakan Sajat tidak menghormati bulan yang mulia ini.

Sajat

              Sajat memuatnaik video di Instagram memakai rantai seakan-akan salib

Kali ini, Sajat mengayakan rantai tersebut melalui satu video di akaun Instagramnya. Video tersebut dihujani dengan komen-komen dari netizen yang menegur mengapa Sajat memakai rantai berbentuk salib.

Salah satu komen dari netizen yang menegurnya,

Kenapa pakai rantai bentuk Kristian, Allahuakbar.

Walaupun ada yang memarahi Sajat, namun ramai juga yang mempertahankan Sajat dan berganggapan rantai tersebut langsung tidak mencerminkan agama Kristian. Mereka percaya yang rantai itu cumalah simbol ‘tambah’ (+) dan juga daun clover.

Mana tahu bentuk Kristian, salib lain ler, ni bentuk tambah.

Melalui penerangan yang dibuat oleh laman web rasmi Pejabat Mufti Wilayan Persekutuan, jika perhiasan tersebut sudah menjadi penggunaan yang umum dan tidak lagi menjadi syiar khusus kepada agama atau kaum, hukum memakai rantai berbentuk daun clover tersebut adalah dibolehkan.

Tetapi, jika ia masih dianggap mencerminkan agama Kristian, ia perlu juga dilihat dari sudut kejelekan tasyabbuh sama ada ketara atau tidak. Jika ketara, maka perlulah dielakkan daripada membeli dan memakai perhiasan tersebut.

The post Jadi Perhatian Lagi, Netizen Persoal Bentuk Rantai Dipakai Sajat first appeared on Beautifulnara - Gosip Artis Malaysia Terkini.
Powered by Blogger.