Ads Top

Main Ad

Dai’ Syed Ditegur Kongsi Hadis Palsu Tentang Islamkan Orang Wajib Masuk Syurga

Masih hangat dibincangkan di media sosial tentang cara yang betul untuk mengislam saudara baharu. Isu ini menjadi perbincangan selepas Aisar Khaled berkongsi video yang menunjukkan dirinya mengislamkan seorang lelaki bangsa India.

Advertisement

Cara Aisar mengislamkan orang ini turut mendapat perhatian PU Amin yang berpendapat apa yang dilakukan Aisar itu sangat baik. Bagaimanapun, Aisar perlu mendapatkan nasihat dari pihak jabatan agama atau orang yang lebih berpengetahuan. PU Amin turut tidak mahu apa yang dilakukan Aisar ini menjadi kebiasaan kerana ada cara yang lebih baik.

Dai kongsi hadis palsu?

Tindakan Aisar ini bagaimanapun turut mendapat sokongan pengikutnya dan juga beberapa pihak. Antara yang menarik perhatian adalah komen dari seorang Dai yang berkongsi sebuah hadis. Hadis itu berbunyi seperti:

Barangsiapa yang tangannya mengislamkan seseorang maka wajib baginya untuk mendapat syurga.

Hadis yang dikongsikan Dai ini bagaimanapun menarik perhatian seorang netizen di Twitter dengan nama @ibn_ramzi. Dia merupakan seorang editor bagi laman Semak Hadis dan admin untuk @hakasunnah. Dia menjelaskan hadis tersebut adalah hadis dhaif berat di mana perawinya munkar dan sanadnya juga dhaif.

 

Advertisement

This image has an empty alt attribute; its file name is image-27-686x600.png

Apa yang diterangkan ibn ramzi ini turut pernah dibincangkan laman Mufti Wilayah Persekutuan pada tahun 2018 yang akhirnya memutuskan bahawa hadis tersebut adalah palsu. Untuk maklumat lanjut boleh baca di sini.

Jangan lupa ‘Like’ dan ‘Follow’ Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

The post Dai’ Syed Ditegur Kongsi Hadis Palsu Tentang Islamkan Orang Wajib Masuk Syurga first appeared on Beautifulnara - Gosip Artis Malaysia Terkini.
Powered by Blogger.