Ads Top

Main Ad

“Maaf, Saya Guru Bahasa Inggeris, Kena Biasakan Yang Betul” – Ana Raffali Tegur Pengguna Twitter

Penyanyi Ana Raffali berdepan dengan kecaman netizen apabila dilabel segelintir netizen sebagai seorang yang terlalu mengagung-agungkan bahasa Inggeris.

Advertisement

Ana atau nama sebenar Ana Nur Hidayah Mohd. Raffali telah mencetus perdebatan dalam kalangan pengguna Twitter apabila menegur penggunaan panggilan formal yang selalunya digunakan kebanyakan rakyat Malaysia terutama di sekolah-sekolah.

Menurut Ana, penggunaan ganti nama ‘Sir’ sebagai salutasi atau protokol yang dibudayakan di sekolah bagi guru lelaki sebenarnya tidak betul melainkan mereka telah menerima anugerah kesatria daripada Ratu England.

Boleh gunakan ‘En.’ atau ‘Mr.’ dengan yakin. atau ‘Dr.’, ‘Prof.’, ‘Datuk’, ‘Datin’, ‘Tan Sri’ dan sebagainya. Tolong.

Ana yang kini merupakan seorang guru bahasa Inggeris di sebuah sekolah persendirian itu berkata dia berasa bertanggungjawab untuk membetulkan kesalahan yang sudah lama menjadi satu amalan penggunaan bahasa ketika ini.

Ana Raffali

Penyanyi lagu Tolong Ingatkan Aku itu memberitahu jika mahu panggil sesiapapun ‘Sir’ jangan guna bersama dengan nama pertama.

Contohnya, have a great day, sir! (betul). Have a great day, Sir Ahmad! (salah).

Menerusi ciapan Ana di Twitter itu, segelintir netizen menyifatkan dirinya suka berdrama dan memanjangkan perkara remeh.

‘Follow’ FacebookTwitterInstagramTelegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

The post “Maaf, Saya Guru Bahasa Inggeris, Kena Biasakan Yang Betul” – Ana Raffali Tegur Pengguna Twitter first appeared on Beautifulnara - Gosip Artis Malaysia Terkini.
Powered by Blogger.