Ads Top

Main Ad

Masih Dalam Kajian, Perlaksanaan Gaji Minimum Terbaru Bakal Diumum Tahun Hadapan

Kajian mengenai Perintah Gaji Minimum dilaporkan akan diumumkan pada tahun hadapan setelah kajian mengenainya selesai pada akhir tahun ini.

Advertisement

Perkara tersebut dimaklumkan Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Awang Hashim di mana dia berkata bahawa pada ketika ini kerajaan dan pihak terlibat masih menjalankan kajian mengenai gaji minimum tersebut.

Datuk Awang HashimSumber : Google  

Difahamkan juga, kajian tersebut dijangka selesai pada suku ke-empat tahun ini.

Kajian semula gaji minimum ini adalah selaras dengan Akta Majlis Perundingan Gaji Negara 2011 yang mana ia perlu dikaji sekali dalam dua tahun. Ini kita tidak boleh ubah, kalau kita mahu ubah kena buat melalui Parlimen, ia bukan setahun sekali seperti Yang Berhormat Muar katakan tadi.

Advertisement

Datuk Awang Hashim berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Syed Saddiq (Bebas-Muar) mengenai soal semakan gaji minimum di Dewan Rakyat, semalam.

Terdahulu, gaji minimum pernah dinaikkan sebanyak RM100 daripada RM1,100 ke RM1,200 sebulan sekitar 1 Februari 2020 yang lalu.

Jangan lupa ‘Like’ dan ‘Follow’ Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

The post Masih Dalam Kajian, Perlaksanaan Gaji Minimum Terbaru Bakal Diumum Tahun Hadapan first appeared on Beautifulnara - Gosip Artis Malaysia Terkini.
Powered by Blogger.