Ads Top

Main Ad

Letusan Gunung Berapi Semeru Ragut 13 Nyawa, 98 Tercedera

Baru-baru ini, gunung berapi Semeru yang terletak dalam wilayah Jawa Timur meletus mengeluarkan debu gunung berapi, pada Sabtu, sekitar jam 3.20 petang menyebabkan penduduk setempat bertempiaran lari bagi menyelamatkan diri.

Gunung tertinggi di Pulau Jawa berketinggian 3,676 meter itu mengeluarkan debu yang tebal sehingga menyebabkan beberapa kawasan lereng gunung seperti daerah Pronojiwo dan Candipuro diselaputi hujan abu.

Advertisement

Menurut ketua kampung, sebagai langkah berjaga-jaga, seluruh penduduk kampung telah diminta untuk meninggalkan rumah mereka bagi menyelamatkan diri.

Dalam pada itu, terdapat seorang penduduk tempatan memberitahu lahar gunung berapi mula dilihat kira-kira pukul 6 petang keesokan harinya (waktu tempatan).

Advertisement

Amat menakutkan. Saya mula terdengar bunyi-bunyi seperti guruh yang kuat.

Sekadar info, sekurang-kurangnya 13 maut akibat melecur manakala 98 cedera dan kali terakhir Gunung Semeru memuntahkan lahar sejauh 1 kilometer adalah pada 27 Ogos lalu.

Selain itu, kami kongsikan artikel trending pada puatan di bawah.

Marshal motosikal diburu polis
1 jam lalu

Lagi Kes Salah Guna Jalan Raya, Polis Buru Kumpulan Motosikal 'Berlagak' Marshal

 

The post Letusan Gunung Berapi Semeru Ragut 13 Nyawa, 98 Tercedera first appeared on Beautifulnara -Terkini dan Sensasi.
Powered by Blogger.