Ads Top

Main Ad

Perkenal Inisiatif Baru, Arab Saudi Lancar Aplikasi Sentuh Hajar Aswad Secara Maya

Arab Saudi dilaporkan telah melancarkan satu inisiatif yang membolehkan para bakal jemaah menyentuh Hajar Aswad secara maya, seperti dilaporkan Berita Media Corp.

Inisiatif yang dipanggil ‘Virtual Black Stone’ (Hajar Aswad Maya) dilancarkan oleh pihak berkuasa Jabatan Tapak Suci Islam itu di mana jemaah boleh menyentuh batu hitam tersebut secara maya menerusi aplikasi dan kemudahan teknologi realiti maya atau VR.

Advertisement

 

Advertisement

Ianya telah dirasmikan oleh Presiden Umum Hal Ehwal Masjidil Haram dan Masjid Nabawi, Sheikh Dr. Abdul Rahman bin Abdulaziz Al-Sudais di pejabatnya.

Ujar Sheikh Dr. Abdul Rahman, dia berharap agar inisiatif itu dapat mewujudkan simulasi keadaan yang sebenar kepada para jemaah.

Dia dalam pada itu turut menekankan kepentingan dalam mewujudkan suasana alam maya bagi meransang deria seperti penglihatan, pendengaran, sentuhan dan juga suasana persekitaran.

18 jam lalu

Kirim 'Sate Beracun' Melalui Penghantar Makanan Untuk Bunuh Bekas Kekasih, Wanita Dipenjara 16 Tahun

The post Perkenal Inisiatif Baru, Arab Saudi Lancar Aplikasi Sentuh Hajar Aswad Secara Maya first appeared on Beautifulnara -Terkini dan Sensasi.
Powered by Blogger.