Ads Top

Main Ad

Pusat Mengaji Percuma Ditenggelami Air, 10000 Kg Talapia Dan 200 Ekor Ayam Tak Dapat Diselamatkan

Sedia maklum, hujan lebat secara berterusan sejak beberapa hari yang lalu telah menyebabkan kebanyakkan kawasan ditenggelami dengan air dan sudah semestinya situasi ini menimbulkan kesulitan untuk mereka yang terjejas kerana terpaksa dipindahkan buat seketika ke pusat pemindahan.

Namun, perkara yang lebih menyedihkan apabila mangsa-mangsa banjir ini terpaksa menanggung kerugian yang agak besar kerana kerosakan harta-benda.

Advertisement

Tidak terkecuali, seorang guru mengaji iaitu Mohd Sofee Mustafa turut diuji apabila pusat mengaji Al-Quran secara percuma, Geng Ngaji yang ditubuhkan di Kampung Astana Raja, Rembau, Negeri Sembilan hampir saja musnah kerana dinaiki air.

Menurut Mohd Sofee, bencana yang melanda kali ini menyebabkan kebanyakkan perabot dan peralatan di pusat mengaji terbabit rosak teruk.

Advertisement

Tetapi ada perkara yang lebih menyedihkan apabila beliau memberitahu ikan dan ayam ternakannya tidak dapat diselamatkan, sekali gus menyebabkan dirinya terpaksa menanggung kerugian yang amat besar.

Mangsa bajir tanggung kerugian besarSumber : mStar 

10,000 kilogram (kg) stok ikan talapia terlepas sebab air memenuhi kolam. Ayam pula lebih dari 200 ekor semua mati.

Biarpun menanggung kerugian yang besar, jejaka ini tetap bersyukur kerana banyak pihak yang turun pandang menghulurkan bantuan dari segi tenaga dan berkumpul di pusat mengajinya dari hari pertama menghadapi ujian ini.

Bagi yang ingin mengulurkan bantuan kepada Encik Mohd Sofee, anda boleh menghubungi di talian 019-619 1930.

wanita jalan kaki 8 jam redah banjir
3 jam lalu

Nak Tengok Keadaan Rumah, Wanita Sanggup Jalan Kaki 8 Jam Redah Banjir Dan Hujan Lebat

 

The post Pusat Mengaji Percuma Ditenggelami Air, 10000 Kg Talapia Dan 200 Ekor Ayam Tak Dapat Diselamatkan first appeared on Beautifulnara -Terkini dan Sensasi.
Powered by Blogger.